dinsdag 4 maart 2014

Online zoeken naar vrijwillige hulp in jouw buurt

Inwoners van Gouda kunnen vanaf nu ook zelf hulp door vrijwilligers vinden via Zorgvoorelkaar.com. Dit is een digitale marktplaats voor vrijwillige hulp en zorg. Gouda biedt met Zorgvoorelkaar.com een eigentijds antwoord op de veranderingen in de Nederlandse zorg- en welzijnssector. Die verandering omvat onder andere dat inwoners eerst een beroep moeten doen op hun eigen vangnet, en dat daarna een beroep kan worden gedaan op de overheid.
  
Snel en eenvoudig
Hulpvragen op zorgvoorelkaar.com variëren van het vinden van een maatje of hulp bij het boodschappen doen tot de begeleiding van jongeren, volwassenen en ouderen. Zowel hulpvragers als vrijwilligers kunnen zich snel en eenvoudig aanmelden. In gemeenten waar de ‘marktplaats’ eerder is geïntroduceerd, blijkt het online aanmelden een positief effect te hebben op het aantal jonge vrijwilligers.

Grote bereidheid
Wethouder Marion Suijker (Sociale Zaken): “In Gouda is de bereidheid om elkaar te helpen groot. Wat nog ontbrak, was een  eenvoudige manier om hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar te brengen. Met Zorgvoorelkaar.com hebben we hiervoor een oplossing gevonden en een vangnet van vrijwilligers gecreëerd. Op deze manier kan iedereen de hulp en zorg vinden die hij nodig heeft, en dat is precies waar wij als gemeentebestuur voor staan.”

Zelf regelen
Iedere inwoner uit Gouda kan zich via de website aanmelden als vrijwilliger om zo gemakkelijk een ander in de buurt te helpen op een manier die bij hem of haar past. Daarnaast kunnen burgers, organisaties en professionals een oproep plaatsen wanneer zij op zoek zijn naar vrijwilligers. De website speelt daarmee in op de trend om hulp te zoeken en hulp aan te bieden in de eigen vertrouwde omgeving. Wordt de hulp niet gevonden in het gezin of in de familie, dan kan het aanbod uit de eigen buurt een goede optie zijn. Zorgvoorelkaar.com maakt het gemakkelijk een steentje bij te dragen in de eigen omgeving of om hulp te vragen wanneer daar behoefte aan is. Dit past binnen een zorgzame samenleving.

Betrokken samenleving
De huidige ontwikkelingen in de Nederlandse zorg- en welzijnssector vragen om een vernieuwende aanpak. Ook de gemeente Gouda zoekt naar oplossingen, die er voor zorgen dat inwoners zoveel mogelijk op eigen kracht hun leven kunnen vormgeven. Zorgvoorelkaar.com geeft mensen de mogelijkheid zelf de regie te voeren, ook als er extra ondersteuning nodig is.

Meer informatie en aanmelden informatiebijeenkomst
Informatie over het platform is te vinden op www.zorgvoorelkaar.com/gouda. Op donderdag 6 maart is er een informatiebijeenkomst in het Huis van de Stad van 16:00 tot 18:00 uur.. Vrijwilligersorganisaties en andere betrokken organisaties uit Gouda kunnen zich aanmelden voor deze bijeenkomst bij Ingrid Vink via e-mail vip@gouda.nl of via telefoonnummer 14 0182.


Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: