zaterdag 20 september 2008

Persverklaring

Vandaag verscheen er in de Telegraaf een artikel over de wijk Oosterwei in de gemeente Gouda. Hierin wordt de indruk gewekt dat “de reljeugd de baas op straat is, de politie deze relschoppers geen strobreed in de weg legt en dat journalisten het advies krijgen uit deze wijk weg te blijven.” In een reactie op deze publicatie stelt burgemeester Wim Cornelis dat het beeld dat nu door de Telegraaf wordt gewekt, is gebaseerd op een incident dat zich afgelopen woensdagmiddag heeft afgespeeld.

Op die dag heeft een groep jongeren enkele journalisten belaagd. Dat had te maken met de media-aandacht die sinds afgelopen zondag zeer intensief is geweest. Aanleiding voor de media-aandacht was het tijdelijk stilleggen van een buslijn in deze wijk. De burgemeester keurt het sterk af dat de jongeren de journalisten hebben belaagd. De politie heeft tijdens dit incident wel degelijk opgetreden. Er zijn twee aanhoudingen verricht en diverse andere mogelijke daders zijn in beeld. De politie is nog bezig met een onderzoek op basis van de aangifte van de cameraploeg. De gemeente heeft niet aan journalisten geadviseerd uit de wijk weg te blijven. Wel heeft de gemeente gevraagd dergelijke bezoeken aan te melden.

Op dezelfde dag heeft de burgemeester gesproken met ouders en jongeren in de wijk. Er zijn afspraken gemaakt waarbij de burgemeester de ouders heeft opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen voor de rust in de eigen wijk. Daarnaast heeft de burgemeester een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren. “Dit is niet goed voor het beeld van onze buurt en stad.” Deze oproep heeft een positief effect gehad. Er is sindsdien geen sprake meer van onrust in Oosterwei. Sinds donderdag rijdt de bus weer probleemloos door de wijk. Ook vandaag na het verschijnen van het artikel in de Telegraaf is het rustig in Gouda gebleven. Dat rapporteren onder andere wijkagenten en jongerenwerkers die continue in Oosterwei actief zijn.

Burgemeester Wim Cornelis: “De gemeente Gouda kent een langere historie waarbij de dialoog met alle bevolkingsgroepen zijn werking doet.” De burgemeester benadrukt dat de Goudse samenleving zich kenmerkt als een van veerkracht. “Deze schijnwerpers doen ons geen goed, maar daar waar we ze nu positief kunnen ombuigen gaan we dat doen. Wat wij meemaken in Gouda kan overal in Nederland gebeuren. Wat wij zien, is dat onze integrale veiligheidsaanpak zijn vruchten begint af te werpen. We hebben best nog een lange weg te gaan, maar onderzoek toont aan dat het veiligheidsgevoel in Gouda toeneemt. In Oosterwei is het aantal incidenten bijvoorbeeld met 30% afgenomen.”

19 september 2008

Geen opmerkingen: