donderdag 10 september 2009

Gouda neemt maatregelen ter voorkoming van jeugdwerkloosheid

Wethouder Marion Suijker (Gouda, werkgelegenheid) heeft namens de regio Midden-Holland op 9 september een convenant getekend met staatssecretaris SZW, Jetta Klijnsma, voor bestrijding van de regionale jeugdwerkloosheid. In het convenant staan allerlei acties die Midden Holland gaat ondernemen om de werkloosheid onder jongeren tegen te gaan. De regio krijgt voor 2009 €800.000 van het rijk voor de uitvoering.

De gemeenten, het UWV Werkbedrijf, werkgevers in de regio en het MBO-onderwijs hebben de handen ineen geslagen om te voorkomen dat jongeren tijdens de crisis thuis zitten en daarmee de aansluiting met de arbeidsmarkt verliezen. Afgesproken is bijvoorbeeld dat onderwijsinstellingen en leerbedrijven jongeren extra gaan stimuleren om langer door te leren en daarbij te kiezen voor een studierichting die opleidt voor beroepen die de meeste kansen bieden. Een andere actie is dat bedrijven jongeren tot 27 jaar een trainee-baan aanbieden als zij door de crisis geen baan kunnen vinden.

Jongeren die besluiten niet een baan te zoeken of waarbij dat niet direct lukt, kunnen zich melden bij het Jongerenloket. Dit loket is telefonisch te benaderen via (0182) 781 640. Hier krijgen zij via een aanbod op maat alle kansen om aan het werk te gaan.

Werken aan kwaliteiten

Gemeenten, onderwijs en werkgevers in de regio Midden-Holland zetten tevens zich in om jongeren die de aansluiting met werk of school (dreigen te) verliezen, individueel te begeleiden of via een werk-leeraanbod betere kans te laten maken op een baan. “We doen dit omdat het van belang is dat jongeren die nu nog geen baan kunnen vinden wél blijven werken aan hun kwaliteiten. Door de maatregelen willen we ze werkervaring en scholing meegeven waarmee ze straks de arbeidsmarkt op kunnen”, aldus wethouder Marion Suijker. “We moeten alles in het werk stellen om jongeren aan het werk te krijgen en te houden. Zij zijn de toekomst.”

Regionaal Actieplan

Midden-Holland krijgt van het rijk 800.000 euro extra voor regionale activiteiten om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. In het 'Convenant Sluitende aanpak Jeugdwerkloosheid' en de 'Intentieverklaring (Samen)Werken in de regio Midden-Holland' (2007) hebben regionale overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers afspraken gemaakt en doelen vastgelegd wat zij tussen 2007 en 2010 concreet gaan doen. Het Regionaal Actieplan is hiervan een nadere uitwerking.

Persbericht, 10 september 2009

Geen opmerkingen: