vrijdag 18 juni 2010

Aanpak verkeersknelpunten rond het spoor

Gouda heeft subsidie van het rijk gekregen waarmee de knelpunten rond het spoor aangepakt kunnen worden. Op basis van een verkeersstudie zijn nu plannen ontwikkeld voor o.a. het Hamstergat en Plesmanplein. “Deze knelpunten zorgen dagelijks voor ergernis en daar kunnen we nu wat aan doen”, aldus wethouder Wendy Ruwhof van Verkeer.

Gouda heeft een rijkssubsidie van 8,7 miljoen euro gekregen om verkeersproblemen rond het spoor aan te pakken. Oorspronkelijk was dit geld bestemd voor een nieuw viaduct bij het Hamstergat maar dit blijkt niet mogelijk volgens ProRail. Daarom wordt het geld nu ingezet voor een bredere aanpak. Hieronder vallen ook aanvullende maatregelen zoals het aantrekkelijker maken van de bestaande fietsroute over de Winterdijk en verbetering van de doorstroming op de Zwarteweg en de Burgemeester van Reenensingel. Door een parkeervolgsysteem wordt het mogelijk om in spitstijden de verkeersdoorstroming rond het centrum te verbeteren.


Hamstergat

Dit knelpunt wordt aangepakt door reconstructie en capaciteitsuitbreiding met o.a. de aanleg van extra opstelstroken en beperking van het aantal verkeersrichtingen. Alsmede de aanleg van een spitswisselstrook voor verkeer op de Burgemeester Jamessingel en een betere afstemming van de verkeerslichten met die aan de Burgemeester van Reenensingel.

Kleiwegplein

De plannen van Multi Vastgoed voor het zuidelijk stationsgebied hebben ook gevolgen voor het verkeer in dit gebied. De Vredebest wordt op termijn mogelijk afgesloten voor autoverkeer en dan zijn maatregelen nodig zoals vermindering van het aantal rijrichtingen, verbeteren van de oversteek voor fietsers en voetgangers en een nieuwe verkeerslichtinstallatie.

Plesmanplein

Het Plesmanplein is nu nog een rotonde maar berekeningen wijzen uit dat dit onvoldoende is voor ontwikkelingen die gaan komen. Om het verkeer in de toekomst goed af te kunnen handelen blijkt een kruispunt toch de enige oplossing omdat dit meer verkeer kan verwerken in een kortere tijd. Er komen extra rijstroken en verkeerslichten die in verbinding staan met verkeerslichten op het Kleiwegplein. Ook de Spoorstraat in de tunnelbak wordt aangepast. Deze werkzaamheden worden gecombineerd met de verlegging van de Burgemeester Jamessingel waardoor veel geld wordt bespaard.

Wanneer

Een aantal maatregelen zijn al vrij ver uitgewerkt, bijvoorbeeld voor het Plesmanplein en de Jamessingel. Andere maatregelen zijn op hoofdlijnen en worden de komende jaren uitgewerkt. Jaarlijks wordt aan de raad een uitvoeringsplan voorgelegd totdat over vijf jaar de uitvoering volledig gereed is. De gemeenteraad bespreekt de verkeersplannen op 21 juni en neemt op 30 juni hier een besluit over.

Persbericht Gemeente Gouda

1 opmerking:

John Sch zei

Het is wel opvallenad dat sinds afgelopen weekend de verkeerslichten op het Burg. Jamesplein zijn uitgeschakeld (door een aanrijding met een verkeerslichtmast) het verkeer op dit plein gewoon SOEPEL loopt.
Misschien wel de beste oplossing voor dit zogenaamde knelpunt. Niets aanpassen naar geregeld kruispunt, maar lekker als ongeregelde rotonde handhaven.

John S.