woensdag 16 juni 2010

Gouda zet door met bezuinigingen

€5 miljoen euro voor 2010-2014 ingevuld

Gouda voert de komende jaren het financieel beleid met de hand op de knip. Het college heeft de lijst met bezuinigingen vastgesteld. Deze lijst maakt duidelijk dat de gemeente de komende vier jaar €5 miljoen minder uit geeft. Om welke bezuinigingen het gaat, presenteert het college woensdagavond 16 juni aan de Raad.

Gouda krijgt het financieel lastig. De tegenvallende inkomsten en verminderde bijdragen van het Rijk zijn de belangrijkste oorzaken. Hoe dit zou doorwerken op de gemeentelijke begroting, bleek in november 2009 bij de presentatie van de begroting van 2010. Als antwoord daarop verscheen in februari dit jaar de ambtelijke studie ‘bezuinigen met beleid’.

Het nieuwe college heeft eind april direct een start gemaakt met de bezuinigingsvoorstellen uit de organisatie en de bezuinigingsideeën van de Raad. Zij maakten de afwegingen met als leidraad de afspraken uit het collegeakkoord ‘Samen werken aan Gouda’: voldoende voorzieningen op sociaal, cultureel en sportief gebied, zwakkeren in samenleving ontzien, en maatwerk voor bijdragen aan doelgroepen en wijken. De uitkomst van deze afwegingen is nu bekend.

“Het worden moeilijke jaren”, zegt wethouder Financiën, Hans van den Akker. ”Nu we een eerste keuze hebben gemaakt in de richting van de bezuinigingen, moeten we concluderen dat we er als stad hard door geraakt worden”.

Huis op orde

Allereerst kijkt Gouda naar de effectiviteit en efficiency in de beleidsvelden en naar de eigen organisatie. De gemeente draait op voor bijna een derde van het totaalbedrag aan bezuinigingen tot 2014: €1,5 miljoen in personeelskosten, een teruggang van 30-40 arbeidsplaatsen.

Armoedebestrijding en sociale veiligheid ongemoeid

Niet bezuinigd wordt in ieder geval op het sociale armoedebeleid en veiligheidsbeleid. Dit was al vastgesteld in het collegeakkoord en deze onderwerpen komen dan ook niet voor op het lijstje. “Het is onverantwoord om daar het mes in te zetten. Dit college kiest ervoor de zwakkeren in de samenleving te ontzien en we werken dag na dag aan een leefbare en veilige stad“, aldus Van den Akker.

Bezuinigen over de hele linie

De gemeente verdeelt de bezuinigingen over een breed aantal beleidsvelden. Een aantal voorbeelden:

Voor culturele voorzieningen wordt gekeken naar het zo goed mogelijk inzetten van beschikbaar geld. De gemeente is daarover al in gesprek met de bibliotheek, die tot 2015 in totaal €400.000 moet bezuinigen. Kunstpuntgouda zoekt huisvesting voor het cultuurhuis. Voor adequate huisvesting (locatieonderzoek naar onder meer Garenspinnerij) wordt het bedrag na bezuiniging gesteld op maximaal €6 miljoen. Het college kijkt hier ook naar het Jeugdtheaterhuis, dat €50.000 minder subsidie ontvangt. De subsidie van €40.000 voor SOG wordt geschrapt.

De Brede School krijgt een bezuinigingsopdracht, en de bijdrage van de gemeente aan het NME (natuur- en milieueducatie) wordt sterk verminderd. Het college ziet ook noodzaak tot besparingen op de Wmo. Daarbij wordt gekeken naar het invoeren van de individuele bijdrage. Dit is al in lijn met de uitgangspunten van de Wmo. Daarnaast heeft de gemeente een aanbestedingsvoordeel behaald bij huishoudelijke verzorging. Dit levert een bezuiniging op het budget van huishoudelijke verzorging van €200.000.

En verder

Woensdag 16 juni presenteert het college de uitkomsten van de ombuigingsopgave aan de Raad.

Op 30 juni neemt de Raad hierover een besluit.

In de komende maanden ziet Gouda zich nog geconfronteerd met de invloed van de circulaire van het Rijk op de bezuinigingsrichtingen en een tweede fase van bezuinigingen van nog eens minimaal €10 miljoen door verdere teruglopende inkomsten uit het Rijk.

De gemeente neemt in het vervolgtraject de regierol en organiseert in het najaar 2010 en voorjaar 2011 gesprekken met alle betrokkenen in de stad. De financiële druk die de komende jaren voelbaar is, doet een beroep op de veerkracht van de stad en de samenleving. Het college erkent dat, en heeft daar vertrouwen in.

Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: