maandag 21 maart 2011

Aangepast en verbeterd Masterplan voor Zuidelijk Stationsgebied Gouda

De plannen voor het nieuwe winkelgebied van 18.000 m² zijn na een uitgebreid overlegtraject met bewoners en ondernemers op een groot aantal punten aangepast en verbeterd. Het resultaat is een projectvoorstel dat de binnenstad van Gouda op de kaart zal zetten als de aantrekkelijkste en sfeervolste winkelstad van het Groene Hart. Mede door de koppeling van de historische binnenstad aan het plangebied. Ontwikkelaar Multi Vastgoed en het college van B en W leggen de plannen met trots en vertrouwen voor aan de Goudse gemeenteraad.

De Goudse ontwikkelaar Multi Vastgoed heeft vorig jaar zomer haar conceptplan voor de herontwikkeling van het stationsgebied rond de Vredebest aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het plan voorziet in de realisatie van een nieuw, attractief winkelgebied met ruimte voor onder andere grote winkels waar in de historische binnenstad van Gouda geen ruimte voor is. Daarnaast komen er ook kleinere winkels om diversiteit in het plan te creëren. De gemeenteraad heeft vervolgens opdracht gegeven tot verder onderzoek en een consultatietraject.

Aangepast en verbeterd plan
Na een uitgebreid consultatie- en overlegtraject met bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden is nu een groot aantal wijzigingen en verbeteringen in het plan aangebracht.

Belangrijkste verbeteringen zijn o.a.:
· De aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg voor dit gebied: de Van Hofwegensingel. Deze loopt vanaf de zuidkant van het station, verder langs het spoor en buigt dan af naar de Nieuwe Gouwe Oostzijde bij de Steve Bikobrug. Door deze weg kunnen bezoekers makkelijk bij de parkeergarage in het nieuwe winkelgebied komen en kunnen ook de winkels bevoorraad worden. De garage wordt ook bereikbaar vanaf de noordzijde via de Spoortunnel. Het huidige fietspad aan de oostzijde wordt een inrit naar de garage en er komt een tweezijdig fietspad aan de westzijde van de Spoorstraat.

· Goede fietsroute: fietsers uit de binnenstad kunnen over de Vredebest blijven fietsen naar het station.

· De parkeerplaatsen van bewoners aan de Kattensingel en van de ABN AMRO worden toegankelijk via een aparte ingangsweg achter de winkels in plaats van een doorgang aan de Kattensingel

· Vergroting van de afstand van de winkels tot de woningen aan de Crabethstraat en Kattensingel, alsmede een aangepast bouwprogramma van de winkels met meer hoogteverschillen in het aanzicht.

· Instelling van een werkgroep van winkeliers/ondernemers, vastgoedeigenaren, Multi Vastgoed en de gemeente. Deze richt zich op de versterking van de binnenstad als geheel; aan de orde komen onderwerpen zoals de verbinding tussen de historische binnenstad en het nieuwe winkelgebied. Daarnaast zal een Branche Advies Commissie worden opgericht om ervoor te zorgen dat het winkelaanbod in beide winkelgebieden elkaar aanvult en versterkt.

Wethouder Marco Kastelein: "Het afgelopen jaar hebben wijkteams, bewoners, ondernemers en belanghebbenden enorm veel waardevolle input geleverd. Daar wil ik ze erg voor bedanken. Dankzij hun inbreng en de kennis van ontwikkelaar Multi Vastgoed, ligt er nu een haalbaar aangepast Masterplan voor het Zuidelijk Stationsgebied. Inwoners en bezoekers van Gouda krijgen er over een aantal jaar een heel aantrekkelijk nieuw woon/winkelgebied bij. Daardoor komen er straks ook grote winkelketens die nu geen plek in de Goudse binnenstad kunnen vinden. Voor de uitstraling van Gouda en voor de lokale werkgelegenheid is dit een prachtige impuls die de positie van Gouda als regiostad gaat verstevigen. Samen met Multi Vastgoed leggen we het Masterplan nu met trots en vertrouwen voor aan de Goudse gemeenteraad."

De gemeenteraad van Gouda behandelt het Masterplan vanaf eind maart.

Meer informatie op www.gouda.nl/zuidelijkstationsgebied

Geen opmerkingen: