donderdag 10 maart 2011

Aanpak parkeerdruk binnenstad

De gemeente investeert in de aanleg van 130 nieuwe parkeerplaatsen op Klein Amerika. Doel is om de parkeerdruk in de binnenstad te verminderen. Als de gemeenteraad hier mee instemt, wordt bewonersparkeren in en om het centrum duurder en moeten vergunninghouders met een tweede auto buiten de binnenstad parkeren.

Bewoners en bezoekers van de binnenstad weten het: “in de Goudse binnenstad kan het lastig zijn om een parkeerplek voor de auto te vinden”. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de huishoudens in dit gebied (steeds) meer auto’s hebben dan dat er parkeerplaatsen zijn.

Daarom heeft de gemeenteraad al bij het Parkeerbeleidsplan 2005-2015 en in 2009 bij het besluit over de invoering van het mixed parkeren, gekeken wat nodig is om hier wat aan te doen. De invoering van het mixed parkeren en de aangepaste tarieven hiervoor zijn een eerste stap geweest. Maar om de vraag en aanbod van parkeerplaatsen meer in balans te brengen zijn minimaal 100 extra parkeerplaatsen in de schil nodig. Daarbij zijn in de raad voor de 2e vergunning/abonnement oriënterende bedragen van € 1000 tot € 1500 genoemd. Voor de bewoners met een tweede auto in de binnenstad, betekent dit ook dat deze moeten gaan parkeren op de nieuw aan te leggen parkeerplaatsen.

De gemeente heeft nu de mogelijkheid om grond aan te kopen bij Klein Amerika en daar 130 extra parkeerplaatsen aan te leggen. Hierdoor kan de parkeerdruk in de binnenstad verminderd worden. De voorstellen voor de nieuwe bewonerstarieven staan hieronder - de gemeenteraad stelt de hoogte van de tarieven uiteindelijk later dit jaar vast. De nieuwe tarieven zijn ook nodig om extra inkomsten te realiseren die de gemeente door de crisis nodig heeft.

Bewonersvergunning eerste auto
De prijs wordt in twee stappen aangepast; € 144 per jaar in 2012, € 240 per jaar in 2013.
Na de verhoging betaalt een vergunninghouder uiteindelijk minder dan 1 euro per dag voor het parkeren van de eerste auto.

Bewonersvergunning tweede auto

Binnenstadbewoners met een vergunning voor een tweede auto moeten op Klein Amerika gaan parkeren. Ook wordt de prijs voor de tweede vergunning aangepast: voor de sectoren 1 en 2A naar € 996 per jaar in 2012 (d.w.z. ongeveer 3 euro per dag). Voor de andere sectoren gaat het tarief voor de tweede auto naar € 240 per jaar in 2012 en € 360 in 2013. De bewonersparkeervergunning voor een derde of verdere auto is afgeschaft.

Bedrijfsvergunning

De prijs voor de maandag t/m vrijdag bedrijfsvergunning wordt verhoogd naar € 272 per jaar in 2012 en naar € 408 in 2013. De zaterdagvergunning wordt € 84 per jaar in 2012 en € 120 in 2013.

De aanpassingen zijn uiteraard minder plezierig. Toch zijn ze noodzakelijk om de parkeerproblemen aan te kunnen pakken. De plannen voor het parkeerterrein Klein Amerika kunt u bekijken op: www.gouda.nl/parkerenbinnenstad.

Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: