vrijdag 26 april 2013

Financiële situatie Gouda onder controle


De financiële situatie in Gouda is ook in 2012 nog steeds zorgelijk, maar wel onder controle. Ondanks de crisis is het college er in geslaagd een solide financieel beleid te voeren en is de gemeente binnen de begroting van 2012 gebleven, zelfs met een beter resultaat dan gepland. Het college heeft wederom een afboeking van de grondexploitaties  in de jaarrekening moeten opvangen, dit keer echter voor een bedrag van € 2,7 miljoen. Zonder deze afboeking zou het financiële resultaat uitkomen op € 0,2 miljoen positief. Een en ander blijkt uit de jaarrekening van de gemeente Gouda, die deze week door het college is vastgesteld. De jaarrekening geeft verder een beeld van de bereikte resultaten in 2012.

Veel bereikt in 2012
In 2012 is op de verschillende beleidsterreinen doorgewerkt aan de ambities uit het Coalitieakkoord 'Samen werken aan Gouda'. Er zijn wederom goede resultaten geboekt op het gebied van veiligheid, werken en meedoen, duurzaamheid, Gouda goed op de kaart en verbetering van de bereikbaarheid. Zo is een mijlpaal voor de gemeentelijke organisatie en de dienstverlening aan de Goudse inwoner de verhuizing naar het Huis van de Stad. Maar ook de werkzaamheden aan de verdere ontwikkeling van het stationsgebied en de Spoorzone beginnen echt hun vruchten af te werpen. De bouw van het Huis van de Stad heeft de Spoorzone een positieve impuls gegeven. Dat Gouda niet stil staat blijkt ook uit de recente oplevering van het Groenhovenbad, het hotel aan het Bolwerk en aan diverse andere bouwprojecten in de stad. Ook in de sociale infrastructuur is het afgelopen jaar flink geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in het ondernemersklimaat, een vernieuwing van de bibliotheekvoorziening in de stad, een cultuurhuis in de Garenspinnerij, maatwerk in het participatiebeleid van de gemeente en een vernieuwing van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Forse inspanningen
Wethouder Hans van den Akker (financiën): “Ondanks economisch zwaar weer is het gelukt om het Goudse tekort beperkt te houden en toch voorzieningen te treffen om ook de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Overal in het land zien we de gevolgen van de crisis. Tegen die achtergrond vind ik dat Gouda in 2012 goed heeft gepresteerd. Waar aanvankelijk nog een tekort van € 3,4 miljoen, exclusief de afboeking op de grondexploitaties werd verwacht, sluit de gemeente Gouda, nu inclusief de grondexploitaties af met een tekort van € 2,5 miljoen. Dat is gunstiger dan verwacht en daar heeft de gemeentelijke organisatie forse inspanningen voor verricht. Als ik daarnaast zie wat we in 2012 op de verschillende beleidsterreinen hebben bereikt, dan denk ik dat we 2012 met een positief gevoel mogen afsluiten.”

Op 26 juni 2013 besluit de raad over vaststelling van de jaarrekening, die uiterlijk 15 juli 2013 bij de provincie moet zijn ingediend



Persbericht gemeente Gouda

Geen opmerkingen: