dinsdag 21 juli 2009

Nog een parkeerdek bij schouwburg

Op het Schouwburgplein komt niet één, maar komen twee parkeerdekken.
Per dek komen minder parkeerplaatsen. Wethouder Janssen (verkeer) denkt daarmee tegemoet te komen aan bezwaren uit de buurt.

De aanpassing heeft tot gevolg dat de nieuwe parkeervoorziening verder van de woningen van de Jan van der Heijdenstraat komt en er blijft voldoende ruimte over voor een speelplek, aldus Janssen. Hij heeft buurtbewoners in een brief nog eens opgeroepen mee te denken in een klankbordgroep. Als ze daar van blijven afzien, beschouwt Janssen het wijkteam als zodanig. Of dat lukt, is nog niet bekend. J. van Rhijn, de woordvoerder van de actiegroep Weg dek Schouwburgplein, is niet bereikbaar voor een reactie.

De buurt heeft al vaker aangegeven niet te zitten wachten op het parkeerdek, dat een oplossing moet bieden aan het tekort aan parkeerplaatsen. Het dek komt te dicht bij de slaapkamerramen, de speelplek verdwijnt en bewoners van de Noothoven van Goorstraat vrezen extra drukte, omdat in hun straat een toegang komt tot het parkeerdek.

Met het aangepaste plan denkt de wethouder aan die bezwaren tegemoet te komen. In de raadsvergadering van afgelopen december is kritiek gekomen op het plan zoals het toen op tafel lag. De raad gaf aanvullende eisen op het gebied van verkeersveiligheid, de toegang tot het parkeerterrein en -dek, de afstand tot de woningen, er dient geluidsarm materiaal gebruikt te worden en de fietsroute over het Schouwburgplein moest behouden blijven.

Het voorlopige ontwerp is, aldus Janssen, daarom nog eens onder de loep genomen. ,,De enige mogelijkheid om tegemoet te komen aan de eisen in combinatie met een aantal technische zaken, is dat het parkeerdek kleiner wordt. Om toch voldoende parkeerplaatsen te realiseren, is een tweede parkeerlaag nodig.'' Hiermee wordt het dek drie meter hoge dan in het eerste ontwerp, zegt hij. Het betekent wel dat nu de speelplek behouden kan worden. De bebouwing komt verder van de woningen af. De parkeerplaatsen voor de vergunninghouders blijven zoals ze nu zijn, vlakbij de woningen. Bovendien is gebleken dat er geen extra ingang nodig is aan de kant van de Noothoven van Goorstraat. Hier komt, aldus Janssen, dus geen extra autoverkeer.

Het nieuwe plan wordt in oktober op een informatiebijeenkomst aan de buurtbewoners getoond. Janssen moet nog terug naar de gemeenteraad.
Het nieuwe plan pakt duurder uit. Hij gaat er van uit dat de parkeerdekken volgend jaar worden gebouwd.

Bron: AD, 21 juli 2009

Geen opmerkingen: