donderdag 9 juli 2009

Extra geld voor bestrijding jeugdwerkloosheid

Midden-Holland krijgt van het rijk € 800.000 extra voor regionale activiteiten om de jeugdwerkloosheid terug te dringen. De gemeente Gouda stelt hiervoor samen met de 12 omliggende gemeenten voor 1 september een Regionaal Actieplan op. Ook sluit de staatssecretaris SZW een convenant met 30 wethouders van gemeenten, waaronder Gouda. Dit pakket van maatregelen om jeugdwerkloosheid te bestrijden is op 29 juni bekend gemaakt tijdens de landelijk jeugdwerkloosheidstop in Den Haag. De overheid stelt landelijk 150 miljoen euro beschikbaar voor regionale activiteiten. De reden voor de maatregelen is de verwachting dat door de recessie het aantal jeugdwerklozen in Nederland in 2010 oploopt tot 150.000.

Werkgevers, onderwijs, ketenpartners en kenniscentra, worden allen zoveel mogelijk betrokken bij het opstellen van het Regionaal Actieplan om na 1 september – ieder vanuit zijn eigen rol – met concrete acties de strijd tegen jeugdwerkloosheid aan te gaan.

Overhalen op school te blijven
Deelname van jongeren aan het onderwijs of de arbeidsmarkt is een belangrijk speerpunt voor het Goudse college. De inzet van partners zoals bedrijven en het onderwijs is hierbij van groot belang. In het kader van de bestrijding van jeugdwerkloosheid wordt momenteel vanuit het mbo-onderwijs het ‘School Ex Programma’ uitgevoerd. Met dit programma wil het onderwijs mbo-leerlingen die van plan zijn van school af te gaan, over halen op school te blijven en een (hoger) kwalificatieniveau te behalen. Zo wordt voorkomen dat zij op de krappe arbeidsmarkt een plek zoeken.

Afspraken en doelen vastgelegd
Ook het bedrijfsleven kan meehelpen om het probleem van jeugdwerkloosheid op te lossen. Meer concreet door jongeren te helpen aan een baan of een stageplek. Het onderwijs, het bedrijfsleven en partijen op het gebied van werk, inkomen en zorg hebben hiervoor de handen ineen geslagen. In het ‘Convenant Sluitende aanpak Jeugdwerkloosheid’ en de ‘Intentieverklaring (Samen)Werken in de regio Midden-Holland’ hebben zij afspraken gemaakt en doelen vastgelegd wat zij tussen 2007 en 2010 concreet gaan doen. Het Regionaal Actieplan is hiervan een nadere uitwerking.

Persbericht gemeente Gouda, 9 juli 2009

Geen opmerkingen: