maandag 13 juli 2009

Vredesmarathon rond St.-Janskerk

Een veertiendaagse vredesmarathon moet de bewustwording over het thema oorlog en vrede onder jonge en oudere Gouwenaars vergroten.

Twee weken lang, beginnend op 14 oktober, zal het gebied in en rondom de St.-Janskerk in het teken staan van activiteiten die te maken hebben met dit onderwerp. Oorlog en vrede is het thema van de landelijke Week van de Geschiedenis. Die week valt echter precies in de herfstvakantie. ,,Terwijl het altijd onze insteek is om ook de jeugd te betrekken en in dit geval dus ook voor klassen activiteiten te organiseren,’’ zegt Maurits Tompot van het Erasmusgenootschap Gouda. ,,Vandaar dat we in Gouda gewoon nog een weekje doorgaan.’’Zo wordt een heel aantal klassen vanuit het basis- en voortgezet onderwijs uitgenodigd in de kerk om te luisteren naar de nationaal bekende rabbijn Van de Kamp.

Een andere belangrijke gebeurtenis is de onthulling van het verplaatste standbeeld van Erasmus, op het gras van de Wilem Vroesentuin. De handeling wordt verricht door staatssecretaris Nebahat Albayrak van justitie. ,,Daar zijn we erg blij mee, want zij gaat nĂș over gedetineerden, over gerechtigheid. Over die onderwerpen heeft Erasmus in zijn leven zoveel belangrijks gezegd, dat zijn visie nog altijd actueel is.

’’De Week van de Geschiedenis in Gouda wordt mede georganiseerd door het Fonds Goudse Glazen. Bestuurslid Huug de Gier: ,,Onze doelstelling is om de glazen en de geschiedenis die zij vertellen te tonen. Want er is nauwelijks een glas in de St.-Janskerk te vinden, waarin de thema’s vrede en vooral ook oorlog niet voorkomen. Tegelijk is het een plek waar het evangelie van de vrede wordt uitgedragen.’’Tijdens de twee weken wordt er elke dag iets georganiseerd. Zo zijn er beiaardconcerten met vredesklokken en gratis torenbezoekjes. Ook hebben zich inmiddels diverse kunstenaars gemeld, die tijdens de marathon graag willen exposeren in de St.-Janskerk.

Bron: AD, 10 juli 2009

Geen opmerkingen: