woensdag 15 juli 2009

Gouda vraagt voor acht woningbouwprojecten stimuleringssubsidie aan

De gemeente Gouda wil graag zoveel mogelijk tempo houden in de nieuwbouwprojecten in de stad.
“Dat is met de economische crisis niet makkelijk”, zegt wethouder Arnout Menkveld van volkshuisvesting. “Om dit te stimuleren hebben we een subsidieaanvraag ingediend voor acht projecten bij het ministerie van VROM in het kader van de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw, die hier speciaal voor opgezet is. Door het stilvallen of vertragen van woningbouwprojecten komt de uitbreiding van de woningvoorraad in de knel en vermindert de doorstroming in en naar koophuizen. Dat vinden we ongewenst, mede omdat hierdoor minder huurwoningen beschikbaar komen”.

Het gaat om totaal bijna 300 woningen verdeeld over de projecten: Gouds Magnifiek (nabij Van Strijenstraat), Houtmansgracht, De Abessyn, Resion (Winterdijk), Riddervelden (bij het hoofdpostkantoor), Koningshof, Bolwerk en ThijsseStaete (bij de laatste drie betreft het delen van het project). De omvang van het projecten varieert van 11 tot 118 woningen. Het ministerie beoordeelt alle ingediende aanvragen uit het hele land. Eind augustus hoort de gemeente of en voor hoeveel geld ze in aanmerking komt.

Voorwaarden waar de ingediende projecten aan moeten voldoen:

- de bouw moet dit jaar kunnen starten (hieronder vallen geen voorbereidende werkzaamheden, zoals bouwrijp maken)
- de bouwvergunning moet voor 25 maart 2009 zijn aangevraagd
- het moeten koopwoningen zijn of dure huurwoningen (boven € 647,53 p/m)
- het project moet bestaan uit minimaal 10 woningen
- bij of voor de start van de bouw moet een afbouwgarantie zijn gegeven.

Overigens is dit het eerste deel van de stimuleringsregeling. Het tweede deel volgt eind dit jaar en het derde volgend jaar. Voor de volgende delen, ook wel tranches genoemd, worden nieuwe regelingen gemaakt.

Het kan zijn dat de voorwaarden dan anders zijn dan nu. Inzet van de regeling is om stilgevallen en vertraagde woningbouwprojecten vlot te trekken.
In het kader van maatregelen om de doorstroming van de woningmarkt op peil te houden, heeft het college drie weken geleden ook verhuur via de leegstandswet voor particulieren mogelijk gemaakt.

Bron: Persbericht gemeente Gouda, 15 juli 2009
Foto: Marianka Peters

Geen opmerkingen: