woensdag 13 januari 2010

Betere kwaliteit huurwoningen en omgeving

De Goudse woningcorporaties investeren de komende vier jaar veel in de kwaliteit van hun huurwoningen. Samen met de bouw van 425 nieuwe woningen (dit is exclusief Westergouwe) is hiermee een bedrag van 240 miljoen euro gepaard. Dat staat in de afspraken tussen de gemeente Gouda, Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland, die 12 januari door het college zijn goedgekeurd.

Verder is er veel aandacht voor samenwerking en leefbaarheid in de buurt. Hier willen de corporaties een actievere rol in spelen.

“De afspraken zijn realistischer dan voorgaande jaren en meetbaarder opgesteld’, aldus wethouder Arnout Menkveld van Wonen. “Zo houden we bijvoorbeeld rekening met vertraging of afstel van bouwprojecten, die in praktijk regelmatig voorkomt. Dat was in de vorige afsprakenset niet zo”.

Het plezier in wonen wordt bepaald door de kwaliteit van de woning zelf en door de omgeving eromheen. Daarom zetten we ons in voor verbetering van de leefbaarheid in de buurt”, zegt René Mascini van Woonpartners.

“En de samenwerking met elkaar wordt ook steeds belangrijker”, vult Eugène Kraan van Mozaïek Wonen aan. “Vooral in gebieden waar veel moeten gebeuren, zoeken we de samenwerking met elkaar op, zodat we meer kunnen bereiken. Denk hierbij aan de Raam/Vest en de Jan Verswollezone”.

Deze zogenaamde prestatieafspraken worden regelmatig tussentijds vernieuwd. Ze zijn nu gemaakt voor de periode 2010-2014. Er staat in dat de corporaties in deze periode ruim 425 woningen gaan bouwen en dat ruim 6.200 woningen worden opgeknapt en verbeterd. De voorraad woningen voor de lagere inkomensgroepen in Gouda blijft met 8.500 woningen ongewijzigd.

Er wordt bij nieuwbouw en opknappen meer gelet op kwaliteit: dus de constructie en het vernieuwen van materialen. Maar ook duurzaamheid en veiligheid worden aangepakt. Er wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van FSC-hout en nieuwe huizen zijn beveiligd volgens de normen van het politiekeurmerk.

Bestaande huizen worden waar het nodig is geïsoleerd en hierbij stellen we bewoners in de gelegenheid het huis te laten beveiligen (conform het politiekeurmerk).

De hele set afspraken wordt in februari officieel ondertekend door de drie partijen.

Persbericht gemeente Gouda, 13 januari 2010

Geen opmerkingen: