vrijdag 27 mei 2011

Eerste financiële ijkmoment Gouda 2011

Zorg én optimisme over financiële toekomst

Het college heeft het besluit genomen over de tweede begrotingswijziging en de Voorjaarsnota 2012-2015. Beide stukken zullen ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd. Met de kanttekening dat er een zware last rust op de schouders van het bestuur en de stad, om de moeilijke financiële situatie van Gouda het hoofd te bieden.

In het eerste ijkmoment worden de effecten van de jaarstukken 2010, de effecten van de college- en raadsbesluiten op de begroting en diverse ontwikkelingen in de eerste vier maanden van 2011, getoetst aan de begroting. Dit leidt tot de tweede begrotingswijziging. Ook de Voorjaarsnota 2012-2015, waarin de begroting wordt geschetst voor de aankomende vier jaar, hoort bij dit ijkpunt.

Effecten jaarstukken 2010

In april presenteerde het college van Gouda de jaarstukken over 2010.

De belangrijkste conclusie uit deze stukken is dat het financieel jaar is afgesloten met een tekort van 2,3 miljoen euro. Dat heeft twee redenen: enerzijds de noodzakelijke afboeking op de verwachte grondopbrengsten, anderzijds de extra uitgaven aan bijstandsverlening omdat meer mensen in Gouda een beroep op een uitkering deden. Beide bedragen zijn effecten van de economische crisis. Ook de Goudse bodemgesteldheid is een financiële slokop.

De accountant (PWC) heeft de goedkeurende controleverklaring afgegeven op de jaarstukken 2010. Zij controleerden op getrouwheid (gebruik juiste informatie) en op rechtmatigheid (informatie op de goede manier ontvangen en verwerkt).

Als belangrijkste aandachtspunt heeft PWC de versterking van het weerstandsvermogen aangegeven. Het college heeft dat advies ter harte genomen en zal zich inzetten om het weerstandsvermogen van de stad op orde te krijgen en te houden. Het versterken van het weerstandsvermogen is een voorwaarde om zelfstandig financieel beleid te blijven voeren, zonder het preventief toezicht van de Provincie Zuid-Holland.

Begrotingswijzigingen 2011 1e ijkpunt

Om goed inzicht te krijgen in de huidige financiële situatie zijn de effecten van de jaarrekening 2010, de effecten van de college- en raadsbesluiten en de ontwikkelingen in de eerste vier maanden van 2011 doorgerekend. Soms zijn dit verschuivingen, soms extra uitgaven. Uit dit ijkpunt blijkt dat voor 2011 2,6 miljoen euro meer benodigd is dan eerder in de begroting was vastgesteld.

Voor 1,6 miljoen euro worden voorstellen gedaan voor het opnieuw beschikbaar stellen van budgetten die niet besteed zijn in 2010. Het gaat om budgetten waarvoor afrondende activiteiten in 2011 (of later) staan gepland. Een deel is niet vrij beschikbaar omdat het praktisch gezien geoormerkt geld is en niet zonder meer voor andere activiteiten kunnen worden ingezet. Voorbeelden hiervan zijn de rijksveiligheidsgelden en de middelen voor jeugdwerkloosheid.

Een ander belangrijk effect dat samenhangt met de jaarrekening 2010 betreft het netto saldo van kapitaallasten en de financieringsfunctie van -0,8 miljoen euro. Dit verschil is uit te leggen door de aanpassingen van het concerninvesteringsplan (CIP) en de grondexploitaties (grexen) naar aanleiding van de jaarrekening 2010. Er ontstaat in 2011 een lager voordeel dan begroot van -1,6 miljoen euro op de financieringsfunctie. Waar de aanpassing van het CIP nog wordt gecompenseerd door lagere kapitaallasten van 0,8 miljoen euro, kunnen de aanpassingen op de grexen (ook 0,8 miljoen euro) niet worden goed gemaakt.



De effecten van de college- en raadsbesluiten na het vaststellen van de vorige begrotingswijziging hebben in 2011 een positieve uitwerking op het financieel perspectief. Met name door de verkoop van gronden en panden wordt een positieve bijdrage geleverd van 0,2 miljoen euro.

In de eerste vier maanden van 2011 zijn financiële tegenvallers van in totaal 0,4 miljoen euro gebleken op het vlak van Informatisering en Automatisering (IenA) (0,2 miljoen euro) en onderwijshuisvesting (0,15 miljoen euro). Voor beide onderwerpen geldt dat nadelen worden gecompenseerd door meevallers binnen de kapitaallasten in 2011.

Vertrouwen in evenwichtig financieel perspectief

In de voorjaarsnota 2012-2015 kijkt het college vooruit op de begroting voor 2012 en verder. Het financieel beleid van de gemeente Gouda moet zorgen voor een solide financiële toekomst. Uit de Voorjaarsnota blijkt dat het mogelijk is om een evenwichtige begroting op te stellen en toch rekening te houden met de voorgenomen bezuinigingen van in totaal 15 miljoen euro waarover de Raad zich op 22 juni uitspreekt. Een onzekere factor bestaat nog uit de financiële effecten van het voorlopige Bestuursakkoord tussen het Rijk en de VNG. Deze effecten zullen nog niet verwerkt zijn in de nog te ontvangen mei-circulaire van het Rijk. Pas in de septembercirculaire 2011 zal daarover naar verwachting duidelijkheid ontstaan.

Wanneer alle nu bekende wijzigingen doorgevoerd worden in het financieel meerjarenperspectief, dan komt het resultaat in het laatste jaar van deze cyclus (2015) toch uit op een positief saldo: een perspectief in evenwicht. Het college zet hier, met oog voor de risico’s en voor de pijn van de bezuinigingen, met vertrouwen op in.

Persbericht Gemeente Gouda

Geen opmerkingen: