Gouda heeft een lange en rijke historie. Dit blijkt ook uit het bijzondere archeologische erfgoed. Om deze geschiedenis voor iedereen inzichtelijk te maken heeft stadsarcheoloog Maarten Groenendijk het zeer toegankelijke boek ‘Graven in Gouda’ geschreven. Een boek vol foto’s en wetenswaardigheden, dat vanaf 21 maart te koop is bij de Goudse boekhandels en in Museum Gouda.
Archeologische basiskaart
Jaren van archeologische onderzoeken hebben een schat aan informatie opgeleverd over de stad. Tijdens de actualisatie van de basiskaart (de archeologische beleidskaart van de gemeente van 2011) is vorig jaar geïnventariseerd welke onderzoeken de laatste jaren hebben plaatsgevonden en welke informatie die onderzoeken hebben opgeleverd over de stad. Daphne Bergman (wethouder cultuurhistorie): “Uit de inventarisatie bleek opnieuw dat Gouda een verrassend rijke archeologische geschiedenis heeft. Veel van deze geschiedenis is wel bekend bij archeologen, maar minder bij de inwoners Gouda. Daarom ben ik blij met dit mooie boek. Het brengt onze rijke historie nog dichter bij de mensen.”
Het leukste, kleinste, mooiste…
In ‘Graven in Gouda’ wordt de geschiedenis van Gouda toegelicht vanuit oudheidkundig perspectief: hoe is de stad ontstaan, wanneer zijn hier mensen gaan wonen en wat vinden we daar nu nog van terug in de bodem? Maar ook: hoe heeft het archeologisch onderzoek in Gouda zich ontwikkeld? Daarnaast komen de grootse, kleinste, leukste, raarste, belangrijkste en meest opzienbarende opgravingen en vondsten aan de orde. Dit samen geeft inzicht in de waarde en het belang van de archeologie voor stad. Ook staat er een overzicht in waar we in Gouda de komende jaren archeologisch gezien de nadruk op willen leggen.
Persbericht gemeente Gouda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten