Koninklijke Metaalunie en de gemeente Gouda hebben hun krachten gebundeld voor het opleiden en inzetten van kandidaten binnen de SROI (Social Return on Investment) regeling. Het doel van deze samenwerking is om langdurig werkzoekenden op te leiden en te begeleiden naar een baan als metaalbewerker of lasser.
Succesvol trajectVorig jaar is het eerste traject van start gegaan, waarbij zes kandidaten voor een periode van dertien weken een dag per week naar school gingen bij de Lasopleidingen Gouda en tegelijkertijd vier dagen per week stage liepen bij een metaalbedrijf. Het traject was een succes: zes van de zes deelnemers hebben de opleiding afgerond en traden in oktober in dienst bij de werkgever. De kandidaten hadden allemaal een flinke afstand tot de arbeidsmarkt voor ze aan het traject begonnen.
DiplomaBegin dit jaar is een tweede traject op dezelfde wijze van start gegaan, waarbij naast kandidaten uit Gouda ook kandidaten uit Alphen waren geselecteerd. Zeven van de acht deelnemers hebben de opleiding met succes afgerond en treden in dienst bij de werkgever. Vandaag ontvingen zij hun diploma van Michiel Bunnik, wethouder Financiën, Economie en Sport van de gemeente Gouda. Wethouder Bunnik: “De samenwerking met Metaalunie zorgt niet alleen voor meer werkgelegenheid voor langdurig werkzoekenden, ook werkgevers worden geholpen met goed opgeleide medewerkers. Goede lassers en metaalbewerkers zijn schaars. De werkgevers in kwestie zijn vanaf het begin nauw betrokken geweest, wat cruciaal is geweest voor het slagen van het traject”. Ook Koninklijke Metaalunie is erg blij met de succesvolle samenwerking. Volgens Marie-Claire van Doremalen, regiosecretaris District Zuid-Holland, is de gemeente Gouda een mooi voorbeeld voor andere gemeenten. “Inmiddels zijn wij ook bij andere gemeenten in gesprek over een vergelijkbaar traject. Het helpt enorm dat we in Gouda inmiddels twee trajecten succesvol hebben afgerond”, aldus van Doremalen.
Social ReturnEen aantal jaar geleden startte de gemeente Gouda met Social Return on Investment. Dit houdt in dat bedrijven bij opdrachten vanaf tweehonderdduizend euro ongeveer vijf procent van dit bedrag moeten gebruiken om langdurig werkzoekenden een kans te geven. Hiermee benut de gemeente haar inkoopkracht om extra werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Wethouder Bunnik: “Social Return is een mooi instrument om mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen. Dat doen wij via onze opdrachtgevers, maar we zoeken als gemeente ook naar andere mogelijkheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met Metaalunie. In april starten wij met een vergelijkbaar traject, maar dan in de zorg. Dan werken wij samen met Zorgpartners om langdurig werkzoekenden op te leiden tot een baan in de zorg”. De vernieuwde aanpak is een succes: in 2019 zijn er in Gouda tweeënzestig mensen geplaatst via Social Return. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2017. In 2020 wil de gemeente minimaal zeventig mensen via Social Return aan het werk krijgen.
Persbericht gemeente Gouda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten